Schoenplaatmeting Schoenplaatjes afstellen

Het goed afstellen van de plaatjes onder uw fietsschoenen is erg belangrijk. De krachtoverbrenging is dan beter, het voelt gewoonweg plezieriger en je ondervindt geen klachten.

De contactpunten die een fietser heeft met de fiets (zadel/stuur/pedalen) zijn essentieel voor een optimale fietspositie. De instelling van de schoenplaten is voor iedere fietser verschillend. Om dat goed te meten heeft Bikefitting.com de Shoe Cleat Adjuster (SCA) ontwikkeld.

De functies van deze schoenplaatmeting zijn:

  • Zodanig plaatsen van de schoenplaatjes dat de bal van de voet exact boven de as van de pedaal komt, waardoor een optimale krachtoverbrenging wordt gerealiseerd.
  • Via de schoenplaten wordt ook de stand van de voeten op de pedaal ingesteld en zo wordt een eventuele verdraaiing van het onderbeen voorkomen.
  • Doordat de bal van de voet exact boven de pedaalas staat, wordt de pedaalslag geoptimaliseerd wat leidt tot een soepeler pedaaltred.
  • Het positioneren van de bal van de voet exact op het midden van de pedaal, reduceert de kans op het krijgen van een branderig gevoel onder de voetzolen.

De fietser moet zich aanpassen aan het aandrijfmechanisme van de fiets. Daarom wordt bij de afstelling van de schoenplaten, vooral geprobeerd de natuurlijke stand van de voeten ook op de pedalen te realiseren.

Alleen schoenplaatjes afstellen kost Euro 20,-- (duur ongeveer 15 minuten).